Sport

De kampioensschaal voor PSV is op maat gemaakt in Gelderland

Jurgen van Zon en de kampioensschaal.
© Omroep Gelderland
ALPHEN - PSV is zondag officieel kampioen van Nederland geworden. Twee wedstrijden voor het einde is de titel een feit en is de kampioensschaal voor de Eindhovenaren. En die schaal is, net als in de voorgaande decennia, van Gelderse makelij.
De Tingieterij in Alphen is al sinds 1985 het atelier waar de schaal voor de landskampioen wordt vervaardigd. Jurgen van Zon maakte in de loop der jaren talloze grote en kleine exemplaren. De grote is voor 's lands beste voetbalclub, de kleine exemplaren komen vaak bij spelers en relaties terecht. Supporters kunnen daarnaast zelf hun slag slaan door in de webshop van de tingieterij een klein exemplaar aan te schaffen.
"We zijn weer volle bak bezig met de miniatuurschaaltjes", zei Van Zon zaterdag in de werkplaats in Alphen, waar hij zich voorbereidde. Om hem heen zijn collega's druk bezig om met vaardige hand kleine exemplaren te maken. Waarom de KNVB steeds weer bij zijn tingieterij uitkomt? "Misschien is het ons enthousiasme, maar ik denk toch dat de kwaliteit de doorslag geeft", lacht Van Zon. "De originele schaal en alle miniaturen maken we stuk voor stuk van tin. Of dat moeilijk is? Het is vrij zacht materiaal, dat goed te bewerken is."

Wachten op een landstitel

In de geschiedenis van het betaald voetbal kwam het nog nooit voor dat een Gelderse club de landstitel pakte. Van de drie profclubs die nu nog bestaan eindigde Vitesse het hoogst: de Arnhemmers finishten in het seizoen 1997/98 als derde. De Graafschap (1996/97) en NEC (1997/98) kunnen bogen op een achtste plaats als grootste historisch wapenfeit in de hoogste afdeling.
Van Zon heeft dus nog nooit een kampioensschaal mogen maken voor een Gelderse club. Het is maar zeer de vraag of dat ooit zal lukken, maar misschien ligt er een ander mooi moment in het verschiet. "Sinds dit jaar mogen wij ook de miniatuurbekers produceren voor de winnaar van de KNVB Beker. En NEC was daar onlangs dichtbij", verwijst hij naar de verloren bekerfinale tegen Feyenoord van 21 april. "Dus wie weet."

Al maanden klaar

De echte, originele schaal die PSV zondag in ontvangst nam werd al aan het begin van het seizoen geleverd aan de KNVB. Sinds dat moment lag de schaal uit Alphen veilig te wachten op de kampioen van de Eredivisie.
Bij het bedrijf in Alphen wordt de landstitel voor PSV met gejuich ontvangen. Maar dat zou net zo goed zijn gebeurd als één van de andere topclubs in Nederland de schaal had veroverd. "Het is hier heel divers: we hebben Ajacieden, Feyenoorders, PSV'ers", somt Van Zon lachend op.
Jurgen van Zon maakte in de loop der jaren talloze grote en kleine exemplaren.