Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Oorlogsmuseum van Robert (33) loopt gevaar: 'Ik wil hier niet weg'

Robert Braam voor zijn oorlogsmuseum
© Omroep Gelderland
GENDT - Op de dag van de Nationale Dodenherdenking pakken donkere wolken zich samen boven Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt. Directeur Robert Braam print een handtekeningenlijst uit en legt die op de balie. “We zijn een petitie gestart om ons oorlogsmuseum te redden. We hopen dat zo veel mogelijk bezoekers hun handtekening zetten, zodat we op deze plek kunnen blijven. Hier in het oude gemeentehuis is alles begonnen. Ik wil hier niet weg.”
De gemeente Lingewaard wil dat Oorlogsmuseum Niemandsland volgend jaar vertrekt van het terrein van het voormalige gemeentehuis in Gendt. Er ligt een intentieverklaring met de woonstichting, die een appartementencomplex gepland heeft op deze locatie midden in het dorp.
De gemeente heeft het oorlogsmuseum een alternatieve locatie aangeboden, maar die is de helft kleiner dan het huidige gebouw. “Bovendien moeten de schuur en het woonhuis helemaal gerenoveerd worden,” vertelt Braam. “Daar hebben we helaas geen geld voor.”

De Betuwe in de Tweede Wereldoorlog

Braam was 15 jaar toen hij begon met zijn collectie. Het begon met een tijdelijke tentoonstelling in de schuilkelder onder het oude gemeentehuis in Gendt. De afgelopen zeventien jaar breidde hij de collectie steeds verder uit tot een volwaardig museum van bijna 500 vierkante meter.
“Er is hier in de Betuwe zo veel gebeurd. Nergens in West-Europa is tijdens de Tweede Wereldoorlog zo hard gevochten als in deze regio. De geallieerden en de Duitsers hebben hier tweehonderd dagen tegenover elkaar gelegen. Op 2 december staken de Duitsers de Rijndijk door en stond de Betuwe onder water. Op dat moment was de Betuwe een niemandsland.”
Legervoertuigen voor Oorlogsmuseum Niemandsland
© Omroep Gelderland
Gemeenteraadslid Edwin Tiggers van de lokale partij B06 komt ook even kijken. Hij hoopt dat het Oorlogsmuseum Niemandsland op het terrein van het oude gemeentehuis kan blijven en tekent als een van de eersten de petitie. “Zeker met het oog op de viering van tachtig jaar bevrijding, in 2025, is het belangrijk om het verhaal in deze regio te blijven vertellen. In de gemeenteraad klinkt veel protest tegen de plannen om het oorlogsmuseum op deze locatie te sluiten. We gaan daar zeker met de wethouder over in gesprek”, belooft hij.

Alles uit de kast

Oorlogsmuseum Niemandsland trok vorig jaar ongeveer vijfduizend bezoekers. Sinds deze week zijn de openingstijden verruimd van anderhalve dag naar vier dagen in de week. “We zijn nu open van donderdag tot en met zondag”, zegt Braam.
“Tot nu toe kwamen vooral schoolklassen naar het museum, maar we hopen nu ook een breder publiek te trekken. De petitie zetten we ook op de website van het Museum Niemandsland. Ik wil alles uit de kast halen om in het oude gemeentehuis van Gendt te blijven.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.