Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Trekkerbestuurder vrijgesproken van veroorzaken dodelijk ongeval

De hulpdiensten op de plaats van het ongeval
© Stefan Verkerk (News United)
WAPENVELD - Een 59-jarige trekkerbestuurder uit Wezep is vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval, gevaarlijk rijgedrag en het verlaten van de plaats van het ongeval. Bij het ongeluk in Wapenveld in augustus vorig jaar kwam een 73-jarige man om het leven.
Het Openbaar Ministerie had 240 uur werkstraf en een jaar rijontzegging geëist. Volgens de aanklager heeft de trekkerbestuurder het ongeval veroorzaakt door een onvoorzichtige inhaalactie. De verdachte zou het slachtoffer hebben ingehaald, terwijl dat niet kon en te snel zijn teruggegaan naar rechts. De rechtbank gaat daar niet in mee.
De bestuurder zag hoe de fietser zwaar ten val kwam, vertelde hij twee weken geleden in de rechtbank in Arnhem. "De weg was vrij, toen ik de fietser ging inhalen. Ik reed met een bocht om hem heen en was hem al voorbij, toen ik in mijn spiegel zag dat de fietser finaal over de kop sloeg. Ik ben naar het slachtoffer gerend en heb eerste hulp verleend. Ik zag direct dat het mis was en heb hem in stabiele zijligging gelegd." Toen er anderen bijkwamen en zich om de man bekommerden heeft hij zijn trekker thuis weggezet en is hij teruggekomen naar de plaats van het ongeval. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

'Noodlottig eenzijdig ongeval niet uitgesloten'

De rechtbank oordeelt dat op basis van het dossier niet is op te maken dat de man zich verkeersgevaarlijk heeft gedragen en dat niet kan worden uitgesloten dat sprake was van een noodlottig eenzijdig ongeval. "Het staat vast dat de Wezepenaar de fietser met een ruime bocht heeft ingehaald. De rechtbank kan op basis van de stukken in het dossier niet vaststellen dat zijn inhaalactie de oorzaak was dat de man van zijn fiets is gevallen. Uit het forensisch onderzoek blijkt namelijk dat niet kan worden vastgesteld dat de trekker contact heeft gemaakt met de fiets of met de man. Ook kan niet worden vastgesteld dat de man uit Wezep de fietser heeft afgesneden."
De rechtbank spreekt de trekkerbestuurder daarom vrij.