Liemers

'May the fourth be with you', dít hebben Star Wars en 4 mei met elkaar te maken

Els en Marc in kostuum.
© Eigen foto
ZEVENAAR - 'May the fourth be with you'. Menig Star Wars-hart gaat sneller kloppen van de kreet die is afgeleid van de iconische Star Wars-quote 'May the force be with you.' Want hoewel 4 mei in Nederland bekend staat om Dodenherdenking, staat May the fourth internationaal om nog iets heel anders bekend: internationale Star Wars-dag.
"Het zijn de karakters in de films en series en de hele wereld die eromheen gemaakt is", antwoordt Els Bruil-van Maaren uit Zevenaar op de vraag wat de films zo goed maakt. "En het is sciencefiction gemixt met fantasy. Andere series die meer realisme erin hebben gehouden vinden we minder."
Met 'we' verwijst Els naar zichzelf en haar man Marc. Voordat ze hem leerde kennen, was ze helemaal niet bezig met de wereld die George Lucas heeft gecreëerd. "Hij heeft mij erin getrokken", gaat ze verder. Schuldbewust zegt Marc: "Het is mijn schuld, inderdaad."

Geen officieel begin

Op Star Wars-dag wordt alles gevierd wat met Star Wars te maken heeft. Wanneer de dag voor het eerst werd gevierd weet niemand. Maar de oorsprong bevindt zich in die eerder genoemde woordgrap: 'May the fourth be with you.'
De eerste keer dat die zin publiekelijk werd gebruikt, was op 4 mei 1979. De dag dat Margaret Thatcher aantrad als premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar Conservatieve Partij feliciteerde haar door middel van een advertentie in de avondkrant van Londen: 'May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!'
Het werd niet gelijk Star Wars-dag, maar de fans konden de woordgrap waarderen. Naarmate de tijd vorderde, werd 4 mei wereldwijd door fans omarmd als feestdag ter ere van Star Wars.

Verzameling

Intussen volgen Els en Marc samen al tien jaar alles wat uit de Star Wars-wereld komt. In die tien jaar hebben ze ook een redelijke verzameling opgebouwd. "Het zijn vooral een hoop sets van Lego." Els moet ze even tellen, maar vertelt dat er nu zes in elkaar staan in de werkkamer. Eén daarvan is de Star Destroyer van een meter breed. "En dit weekend gaan we de nieuwste set halen."
De collectie Hot Toys wordt ook uitgebreid. Dat zijn gedetailleerde schaalmodellen van onder meer de karakters uit de Star Wars-wereld. Die verzameling groeit binnenkort van drie naar vijf: Darth Vader en Storm Killer staan nog in de pre-order.
En dan zijn er nog de kostuums. "Mijn man heeft er vier en ik heb er twee. We zijn nu allebei bezig met een nieuwe", vertelt Els. Het is deze collectie die de twee fans vooral willen uitbreiden. "Maar we kunnen ze niet allemaal zelf maken." Gelukkig is daar een oplossing voor: het 501st Legion.

501st Legion

Vijf jaar geleden volgde er een lidmaatschap op dat legioen, een internationale organisatie voor Star Wars-fans. De naam kent zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, Star Wars. De organisatie is vernoemd naar het 501e legioen stormtroopers aan boord van de Death Star.
Wie het internet erbij pakt en zoekt naar dit legioen zal lezen dat het draait om het maken en dragen van replica's van de kostuums van de slechteriken. Terwijl de meeste mensen toch liever bij de goede kant horen. "Dat klopt", zegt Els lachend. "Maar de kostuums van de slechteriken zijn interessanter."
Die mening wordt volop gedeeld, want volgens Els heeft bijna elk land zijn eigen legioen. Kostuums worden overal vandaan gehaald. "We bestellen bij mensen die het voor ons maken. Laatst hebben we dat bij Engelse leden gedaan, maar het kan ook zomaar bij Filipijnse leden zijn."

Gebruikt voor goede doelen

De kostuums worden ook daadwerkelijk gedragen. De Nederlandse tak van de organisatie kent ongeveer 150 actieve leden die zich inzetten als vrijwilliger voor verschillende goede doelen. "Zij nemen contact op met de organisatie en dan gaan we in pak naar bijvoorbeeld een ziek kind voor een leuke dag", vertelt Els.
Zondag staan ze in kostuum in een winkel van Lego. "We krijgen daar niet voor betaald, maar ze moeten dan een donatie doen aan één van de goede doelen die wij steunen", legt ze uit.

May the fourth

Dat zij dit weekend in de Legowinkel staan heeft natuurlijk alles te maken met May the fourth. Want hoewel Star Wars-dag officieel op 4 mei is, wordt het in Nederland vooral gevierd op 5 mei in verband met de dodenherdenking. "Die dag wordt ook wel eens Revenge of the Fifth genoemd", zegt ze. Een nieuwe Star Wars-woordgrap: het derde deel heet Revenge of the Sith.
Ook Els en Marc vieren de dag op 5 mei. Hoe? "Er komt een nieuwe animatieserie uit. Die gaan we als het lukt helemaal uitkijken zondag. En anders wel de dag erna."
Op Revenge of the Sixth dan maar.