Noord-Veluwe

Provincie wil paintballen op wolf in Ermelo

Hier zie je de wolf in Ermelo bij een auto. De jager is ter illustratie toegevoegd.
© Omroep Gelderland
ERMELO - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning voor 18 maanden afgegeven voor het beschieten van een wolf met een paintballgeweer op de Noord-Veluwe. Op die manier moet een wolf die regelmatig in de buurt van Ermelo opduikt weer schuw worden gemaakt.
Het dier moet volgens de Provincie leren om mensen niet te benaderen en niet binnen een korte afstand te komen. Deze wolf vertoont al langere tijd niet-schuw gedrag. Gelderland schakelde een wolvendeskundige in, die kwam tot het oordeel dat het gedrag niet normaal is.
Volgens de Provincie ligt de uitvoering van de vergunning bij professionals die binding hebben met het gebied en snel op locatie kunnen zijn. Daarbij is het belangrijk dat de wolf door middel van een ‘pijnprikkel’ leert dat mensen een bedreiging voor ze kunnen zijn.
Daarom moet er met een paintballgeweer geschoten worden op het moment dat de wolf dichtbij mensen is, zodat de wolf de link legt tussen het benaderen van mensen en de pijnprikkel en zo weer afstand leert te nemen.
De vergunning geldt voor het territorium van de wolvenroedel op de Noord-Veluwe waartoe de wolf met afwijkend gedrag behoort. De vergunning geldt voor een periode van 18 maanden. Het tamme gedrag komt vooral bij jonge wolven voor, binnen 18 maanden moet dit gedrag af te leren zijn, zo denkt de Provincie.
De provincie probeerde vorig jaar ook al in te grijpen bij een niet-schuwe wolf, toen op de Hoge Veluwe. Dat strandde langere tijd bij de rechtbank, maar Gelderland kreeg uiteindelijk toestemming. Dat gold echter alleen op de Hoge Veluwe, omdat er toen geen wolf was die te dicht bij mensen kwam, werd dat toen niet ingezet.