Gelderse Vallei

Opkoopregeling zorgt voor financiële problemen boeren

Opkoopregeling zorgt voor financiële problemen boeren. Foto ter illustratie.
© ANP
BARNEVELD - Een aantal boeren in de Gelderse Vallei komt in financiële problemen door mee te doen aan de opkoopregeling. Doordat het aanpassen van de benodigde natuurvergunning maanden duurt, moeten boeren lang wachten op het grootste deel van de opkoopsom. En dat terwijl de kosten veelal nog doorlopen.
Dat blijkt uit gesprekken die Omroep Gelderland de afgelopen weken voerde met betrokkenen in de agrarische sector. Boeren die zich uit laten kopen, krijgen niet in één keer het volledige bedrag op hun rekening gestort. Dat gebeurt in drie delen. Op het moment dat de boer zijn handtekening onder het voorstel van de overheid zet, ontvangt hij de 20 procent van het bedrag. Daarna heeft de boer de tijd om zijn vee weg te doen en de mestkelder leeg te maken. De NVWA komt dit controleren. De boer kan hierna starten met de sloop van de stallen.
Wat ook moet gebeuren, is het intrekken van de gemeentelijke milieuvergunning. De provinciale natuurvergunning moet ook aangepast of ingetrokken worden. Als dit is gedaan ontvangt de boer 60 procent van het opkoopbedrag. De laatste 20 wordt overgemaakt op het moment dat de stallen daadwerkelijk weg zijn.

Stikstofruimte

Maar vooral het aanpassen van de natuurvergunning loopt nu spaak. Bij de provincie Gelderland zijn enorme wachtlijsten, waardoor het wel tot een jaar kan duren voordat dit gebeurd is. In de natuurvergunning staan onder meer de stikstofrechten die de overheid heeft opgekocht. De vergunning kan bij veel boeren nog niet volledig worden ingetrokken, omdat de boer nog wel wat stikstofruimte nodig heeft om eventueel woningen of een bedrijfshal op zijn terrein te bouwen. Ook boeren bij wie de vergunning wel volledig ingetrokken kan worden, moeten wachten.
Een aantal bedrijfskosten loopt ondertussen wel door. Een lening bij de bank moet afgelost worden, net als dat het afvoeren van mest op dit moment veel geld kost. Het slopen van de stallen is ook duur. De 60 procent van het opkoopbedrag dat de boer hier aan uit kan geven, komt alleen niet vrij zolang de natuurvergunning niet is aangepast. Voor sommige boeren zorgt dit voor een grote financiële strop.

Aan de bel trekken

Bij de gemeente Barneveld heeft een aantal boeren zich gemeld die tegen problemen in de uitkoopregeling aanlopen. "Wij ervaren in onze gesprekken met de boeren dat gebruik maken van de stoppersregeling niet altijd zonder slag of stoot gaat", zegt wethouder Bennie Wijnne. "Het beëindigen van je bedrijf is een emotionele gebeurtenis en dan is het belangrijk dat de uitvoering zo praktisch en prettig mogelijk verloopt." Barneveld heeft bij de provincie en het Rijk aan de bel getrokken, net zoals boeren en hun agrarisch adviseurs dat zelf ook al hebben gedaan.
De provincie Gelderland laat weten bekend te zijn met de signalen uit de sector. "Wij pakken de verzoeken met voorrang op om boeren zo snel mogelijk te helpen", zegt een woordvoerder. "We zijn hard bezig met de balans tussen snelheid en zorgvuldigheid zo in te richten, dat de indieners er zo weinig mogelijk last van ondervinden."
Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal zegt dat ze op de hoogte is van de situatie van sommige veehouders. "Het team is er hard mee aan de slag gegaan."