Achterhoek / Arnhem en omstreken

Dit is er te doen op Bevrijdingsdag in Gelderland

In Gelderland is weer van alles te doen op Bevrijdingsdag, zoals het festival in Apeldoorn (links).
© Luciano de Graaf/Omroep Gelderland
WAGENINGEN/DINXPERLO - Bevrijdingsdag is afgelopen nacht begonnen nadat in Wageningen het bevrijdingsvuur werd ontstoken. Gelderlanders vieren 79 jaar vrijheid met tal van activiteiten, van een broodjesdropping in Zaltbommel tot een vrijheidsmaaltijd in Dinxperlo. Wil je eropuit en kun je wat inspiratie gebruiken? Wij zetten enkele activiteiten voor je op een rijtje.
Omroep Gelderland is vandaag live in Wageningen. 79 jaar geleden werd daar onderhandeld met de Duitse bezetter over de bevrijding. In de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt daar uitvoerig bij stilgestaan. Daarna is er het Vrijheidsdefilé, waaraan nog veteranen deelnemen die Nederland hebben bevrijd. De registratie van de herdenking begint om 12.00 uur en is te zien op TV Gelderland en op deze website.

Waar zijn Bevrijdingsfestivals?

's Middags barst in Wageningen het feest los bij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Dat begint om 13.00 uur. Er zijn vijftien verschillende podia in de stad en onder meer de bands Rondé en Krezip staan op de planken.
Ook in de rest van Gelderland kun je terecht voor een feestje. Zo staat Boer Harm op het podium van het Bevrijdingsfestival Apeldoorn. In het Hunnerpark is het Bevrijdingsfestival Nijmegen vanaf 14.00 uur met verschillende artiesten. Het Bevrijdingsfestival Doetinchem heeft een vol programma, waar onder meer oorlogsboekenschrijver Ad van Liempt spreekt. Daarna zijn er op het podium op het Simonsplein diverse optredens.

Genoeg activiteiten voor kinderen

Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hun hart ophalen bij het Kinderbevrijdingsfestival bij cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen. Zo kunnen kinderen tussen 13.00 uur en 17.00 uur onder meer een vrijheidsbroche maken, is er een speurtocht in het informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog en kunnen kinderen een vrijheidsbutton maken.
In het hele Rivierengebied worden activiteiten georganiseerd door Tour de Waal. In bijvoorbeeld Dreumel en Tiel worden broodjes gedropt, waarmee de hongervluchten van 1945 worden nagedaan. In Zaltbommel is een kampement uit de Tweede Wereldoorlog nagebouwd.

Honger? Bezoek vrijheidsmaaltijd

De grootste vrijheidsmaaltijd van het land is in Wageningen, waar op de Generaal Foulkesweg 790 mensen kunnen aanschuiven aan een tafel van 400 meter lang. In Arnhem kunnen honderden mensen terecht in de Eusebiuskerk.
In Dinxperlo is, net als vorig jaar, een Nederlands-Duitse vrijheidsmaaltijd. En inwoners van het aangrenzende Duitse Suderwick in de gemeente Bocholt ontmoeten elkaar in Dinxperlo. Tv-kok Nadia Zerouali brengt daar, samen met de burgemeester van Aalten en de locoburgemeester van Bocholt, een toost uit op de vrijheid. De organisatie verwacht zo'n vijfhonderd mensen, driehonderd meer dan vorig jaar.