Gelderland

Zo veel oorlogsmusea telt Gelderland nog

Betuws Oorlogsmuseum
© Omroep Gelderland
GROESBEEK - In aanloop naar 5 mei is er in Gelderse oorlogsmusea veel te zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Gelderland. Van klein tot groot alle oorlogsmusea op een rij.

Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek

In het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de Slag om Arnhem zit het Airborne Museum 'Hartenstein'. Het museum heeft een ondergrondse Airborne Experience, waarin bezoekers in de voetsporen van een Britse parachutist lopen en zo de Slag om Arnhem beleven.
Tot maart volgend jaar is er een tentoonstelling te zien over het leven in oorlogstijd van Nederlands medisch personeel en Duitse zusters van een nonnenorde in het Elisabeth Gasthuis.

Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Dit museum laat de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland zien. Het museum is te herkennen aan de vorm van een parachute, die herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 en aan het grote Rijnlandoffensief.
Deze week is er een extra uitgebreid programma met onder meer een ‘Anne Frank middag’. Onder de noemer ‘Grootouders vertellen’ kunnen bezoekers luisteren naar ervaringsverhalen van de oorlog en de bevrijding.

Nationaal Onderduikmuseum in Aalten

In de gemeente Aalten was een groot aantal onderduikers ondergebracht. Met ‘kleine persoonlijke’ verhalen vertelt het Nationaal Onderduikmuseum over de grote geschiedenis van onderduiken en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ook is er een ‘Escaperoom voor de vrijheid’, waar bezoekers de dilemma’s ervaren die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten.

Museum Vliegbasis Deelen

Hier is de geschiedenis te zien van de luchtoorlog boven Nederland, de Duitse Nachtjacht en de geschiedenis van de naastgelegen vliegbasis Deelen. Vliegerkleding, navigatiemateriaal, vliegtuigbewapening en opgegraven vliegtuigwrakken herinneren aan deze wrede luchtoorlog.

Arnhems Oorlogsmuseum

Dit particuliere museum geeft een algemeen overzicht van de oorlogsjaren in Arnhem. De collectie bestaat voor een groot deel uit schenkingen van particulieren. Wapens, uniformen en andere voorwerpen geven een beeld van het dagelijkse leven in die tijd.

Betuws Oorlogsmuseum in Heteren

Het Betuws Oorlogmuseum is een klein museum, dat vertelt over de weg naar de bevrijding van de Overbetuwe vanaf 1944 tot en met 1945. De Overbetuwe was het toneel van een felle strijd tussen de geallieerden en de Duitse troepen. Deze week is voor het eerst een Betuwse bevrijdingsrok te zien: een rok gemaakt van textielresten zoals doek parachutes.

Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt

Vertelt het oorlogsverhaal van de Betuwe door touchscreen schermen, persoonlijke verhalen en voorwerpen van burgers, geailleerden en Duitsers. Geopend elke vrijdag en derde weekend van elke maand.

Collectie 40-45 in Beekbergen

Naar eigen zeggen het kleinste oorlogsmuseum van Nederland. Een verzameling van merendeels uit voorwerpen uit Nederland en met name de Veluwe die na de oorlog 'achtergebleven' zijn. Zo geeft het museum de geschiedenis van Apeldoorn en daarmee ook de Veluwe een gezicht. Open op afspraak.

Museum Het Verscholen Dorp in Nunspeet

Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet. Tussen februari 1943 en oktober 1944 vonden zo'n tachtig tot honderd mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter een veilige schuilplaats. Het ging om joden, verzetsmensen en geallieerden. In de bossen zijn drie hutten nagebootst. Het museumpje in Hotel de Vossenberg in Vierhouten vertelt het verhaal van dit kamp.

AVOG's Crash Museum in Lievelde

In dit museum is een film en een permanente tentoonstelling te zien die een indruk geven van de geschiedenis van de Luchtoorlog 1940-1945 boven de Achterhoek. Circa vierhonderd vliegtuigen zijn neergestort. Opgegraven onderdelen van die vliegtuigen, zoals vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen en stukken vleugels, zijn te zien. Geopend elke eerste zondag van de maand en op afspraak.