Arnhem en omstreken

Dit is waarom dit opvallende kunstwerk hier staat

Het opvallende knalrode beeld in Arnhem
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Een beeld of schilderij van een koffiekan, je ziet het overal. "Hup schilderen, geen gezeik", is dan ook motto van de schilder. En dat deed hij ook naast de kunstacademie artEZ in Arnhem. "Ik heb ooit gedacht dat ik van de tafel en ketel zou overstappen op zeegezichten, maar het is me niet gelukt."
In het parkje naast kunstacademie ArtEZ staat een opvallend, knalrood beeld. Hoog staat het daar op vier rode poten. Een koffiekan, gemaakt door Klaas Gubbels in zijn bomvolle atelier te Arnhem. Daar maakte hij honderden zo niet duizenden schilderijen en beeldhouwwerken van ketels en kannen in allerlei soorten en maten. Zijn motto is dan ook: 'Hup schilderen en geen gezeik'.

'Ik ben toch debiel!'

Hij noemt zichzelf een 'burgertrut', want schilderen doet hij enorm principieel. Vroeger ging er geen dag voorbij dat hij niet in zijn atelier te vinden was.
Zelfs niet als de zon scheen en hij liever wilde varen met zijn bootje op de Rijn. "Ik ben toch debiel", roept hij lachend uit als hij daarop terugblikt voor de camera van Omroep Gelderland. "En dat heb ik nu nog een klein beetje."
En zijn iconische ketels, zoals in het park, die maakt hij hardnekkig al meer dan 50 jaar: "Ik heb ooit nog wel eens gedacht dat ik van de tafel en ketel zou kunnen overstappen op zeegezichten, maar het is me niet gelukt."
Het verhaal achter deze iconische rode koffiekan